Gras bemesten

Gazon bemesten: hoe en waarom doe je dat?


Aanleg nieuw gazon:
 

Belangrijk bij de aanleg van een nieuw gazon met graszoden is de juiste bemesting!
Wij hebben een speciale organische aanlegbemesting samengesteld die aan alle behoefte voldoet wat uw gazon nodig heeft voor een goede start. Met onze organische aanlegbemesting zal de wortelstructuur beter ontwikkelen, krijgt uw gazon een mooie donkergroene kleur en zal uw grastapijt mooi dicht groeien en zullen mos en onkruid minder kans krijgen. 

Onderhoudsbemesting:

De winter is echt een slijtageslag voor je gazon. Vorst, zon, sneeuw, regen terwijl het gras in rust is. Soms ziet het er in het voorjaar troosteloos uit. Je gras is duidelijk toe aan een opfrisbeurt. Tijd om je gazon te bemesten dus. Pak het grondig aan en begin bij de bodem. Dit is de basis voor een sterke en gezonde grasmat.

Grasveld oppeppen bij droog weer

Zodra de temperatuur overdag stijgt naar 10 tot 15 °C, ontwaakt je grasmat uit winterslaap. Ideaal weer om je bestaande grasveld op te peppen. Een bestaand gazon maak je met wat extra aandacht en mest weer frisgroen. Het beste kun je je gazon bemesten met organische mest. Dat zorgt voor verbetering van de bodem en brengt voeding in de grond. Bemest je gras als er regen voorspeld is of besproei het gras na het bemesten. 
 

Kalk en andere belangrijke stoffen voor je gras

Kalk en voeding zijn dus essentieel voor je tuin. Zoals calcium onze botten versterkt, zo versterkt kalk (calcium) de plantcellen. Daardoor zijn gras, hagen, heesters en andere planten veel sterker. Je gazon is sterk en het gras zal niet direct afbreken als je erop loopt. Het belangrijkste is dat kalk zorgt voor een goede pH-waarde. Door kalk te strooien, verhoog je de pH tot een ideale waarde. Een optimale pH waarde (zuurgraad) voor gazon ligt tussen de 5.5 en 6.5 . Verder kun je gerichter gaan mesten als je weet hoe belangrijk stikstof, fosfor en kalium voor het gazon zijn.

  • Stikstof zorgt voor de groene kleur en de groei
  • Fosfor zorgt voor de groei van het wortelstelsel
  • Kalium verhoogt de weerstand

Zorg voor een goede bodemstructuur

“Bemesting is erg belangrijk om alle planten, en dus ook het gras, in topvorm te houden”, onze voorkeur gaat uit naar organische mest, omdat die ook een positieve werking op het bodemleven heeft en goed is voor de bodemstructuur. Op die manier krijgt je gazon de juiste voeding, zal het beter en dichter groeien en krijgen onkruid en ‘wild’ gras minder kans om de kop op te steken. 

Organische, dierlijke of kunstmest?

Organische mest is gemaakt van planten of dieren. Dierlijke mest van koeien of kippen, wordt tot korrels geperst en als gedroogde koemest of kippenmest verkocht. Beender- en bloedmeel zijn ook organische meststoffen en plantenresten worden ook verwerkt in organische mest. Het zorgt voor een rustige, gelijkmatige groei. Bij kunstmest zorgt de stikstof meteen voor een snelle groei, hierna stopt de groei.

Stappenplan: wanneer je gazon bemesten?

Met wat extra aandacht en mest maak je het gazon weer frisgroen.

  1. Hark het mos weg en strooi hierna kalk. Als er geen mos is, strooi dan wel kalk. Dit verlaagt de zuurgraad en zorgt ervoor dat het gras beter in staat is om de mest op te nemen. Bovendien houdt het mos weg, dat een voorkeur heeft voor schaduw en zure grond. 
  2. Ongeveer vier weken na het bekalken geef je voor de eerste keer mest. Gebruik in maart een gazonstartmest met extra magnesium. Dit zorgt snel voor meer bladgroen. Na een week zie je precies welk hoekje je vergeten bent, verderop is het gras al veel groener. Dit is ook dé tijd om kale plekken bij te zaaien. Hark de grond los en volg de dosering van de verpakking. Dek de zaden af met een dun laagje grond en houd deze ingezaaide plekken goed vochtig.
  3. Mesten blijft de hele zomer nodig. In juni-juli mest je het gras opnieuw. Een goede gazonmest zorgt niet alleen voor een groene kleur, ook stimuleert het de wortelvorming. Een grasplantje maakt dan meer uitlopers en wortels. Alle planten samen maken een stevige grasmat. Gebruik organische mest omdat de voedingsstoffen daarin langzamer vrijkomen en een constante groei garanderen.
  4. Najaarsmest, met onder andere ijzer en magnesium, is speciaal samengesteld om je grasmat te beschermen tegen de winterse kou en sneeuw. Het werkt als vitamine, waardoor je gazon sterker de winter ingaat en in het voorjaar sneller herstelt. Tot slot maak je met een organische mest de bodem gezond en daar leeft het gras ook van op.

 
Premium speelgras

Premium speelgras

2,95

Kenmerken premium speelgras, speelgazon: Geschikt voor in de zon Goed bestand tegen betredin.....

Premium speel-schaduwgras

Premium speel-schaduwgras

3,35

Eigenschappen premium speel- schaduwgras: Geschikt voor minder zonlicht Gras is goed bestand.....

Basic graszoden / recreatiegras

Basic graszoden / recreatiegras

2,70

  Kenmerken recreatiegras, campinggras: Geschikt voor in de zon & halfschaduw Go.....