Graszoden leggen

Graszoden leggen in 9 Stappen
 

Wilt u zelf uw nieuwe gazon aanleggen? Wij hebben op deze pagina de stappen voor u beschreven hoe u het leggen van graszoden moet aanpakken. U kunt bij graszoden-bestellen.nl makkelijk en voordelig online de graszoden kopen. U kunt het beste eerst alle grondwerkzaamheden uitvoeren voordat u de graszoden laat bezorgen, dan kunt u direct aan de slag met het graszoden leggen! Graszoden-bestellen.nl levert de graszoden binnen 24uur voor 13:00 besteld = morgen bezorgd. U kunt ook zelf de bezorgdag kiezen tijdens het afrekenen, De graszoden worden altijd op de door u gekozen bezorgdag bezorgd.
 

Voorbereidingen graszoden leggen:
 

Als eerste begint u met het uitmeten van het aantal m2 dat u nodig heeft, u moet rekening houden met een snijverlies van 3 – 5 % op het uitgerekende aantal m2. Dit is mede afhankelijk van de vorm van het oppervlakte. Bij een rond gazon heeft u uiteraard iets meer snijverlies dan bij een vierkant / rechthoek

 

Wat heb ik nodig om graszoden te leggen?

  • Schop
  • Kruiwagen
  • Evt.graszodensnijder ( huren )
  • Aanhanger / container ( afvoer oude grasmat )
  • Evt. Tuinfrees ( huren )
  • Egaliseerhark / afrijlat of plank
  • Gazonwals
  • (oud)broodmes / kantensteker (insnijden)
  • Organische aanlegbemesting 
  • Tuinslang / sproeier

Stap 1 : Evt oude grasmat verwijderen

Een evt. bestaande oude grasmat kunt u het beste verwijderen met behulp van een graszodensnijder ( evt. huren ) of schep en voer het af. Maak de ondergrond schoon: haal onkruid, vuil en puin weg.
  

Stap 2 : Grond frezen of spitten


Maak de ondergrond ongeveer 20 cm diep los door te spitten of te frezen ( evt. huren ). Het is belangrijk om de grond overal even diep los te maken zodat deze later gelijkmatig inklinkt. Evt. als uw grond echt arm is aan voedingsstoffen kunt u een organische grondverbeteraar aanbrengen alvorens u gaat frezen of spitten.

Stap 3 : Ondergrond grof egaliseren

Egaliseer de ondergrond grof met een hark. Houd hierbij rekening met bestrating en borders. Houd de ondergrond ongeveer 2 cm onder de bestrating dit is de dikte van de nieuwe graszoden.

Stap 4 : Ondergrond walsen

Verdicht de ondergrond met een gazonwals ( evt. huren ). Bij een kleinere oppervlakte kun je de grond evt stevig aanstampen met de hakken in plaats van een gazonwals te gebruiken.

Stap 5 : Ondergrond fijn egaliseren

Hark nu de ondergrond lichtjes los en egaliseer deze daarna met een waterpas / afrijlat of plank. U kunt evt. als u minder ervaring heeft met egaliseren touwtjes spannen om de hoogtes uit te zetten.

Stap 6 : Ondergrond bemesten

Bemest de ondergrond met organische aanlegmest. Wij hebben een speciale organische aanlegbemesting samengesteld die aan alle behoefte voldoet wat uw gazon nodig heeft voor een goede start. Met onze organische aanlegbemesting zal de wortelstructuur beter ontwikkelen, krijgt uw gazon een mooie donkergroene kleur en zal uw grastapijt mooi dicht groeien en zullen mos en onkruid minder kans krijgen. U dient de mest egaal verdeeld over de oppervlakte te strooien, wij raden aan om de aanbevolen hoeveelheid bemesting voor de 1/2 over de grond uit te strooien en lichtjes in te harken, de andere 1/2 strooit u gelijkmatig uit over de graszoden *na het aanwalsen*. Daarna zet u de sproeier op uw nieuwe gazon. Deze organische meststof heeft een lange werking tot 3 maanden. 

Stap 7 : Graszoden leggen

Begin met het leggen van de graszoden: leg een baan aan de kopse kant en leg de andere banen hier haaks op. Schuif de graszoden strak tegen de bestrating en tegen elkaar aan.Snijd de graszoden op maat met een broodmes of kantensteker. Draai het overgebleven stuk om en gebruik dat in de volgende baan als dat mogelijk is. Als u geen kantopsluiting heeft langs een border kunt u evt. een touwtje spannen om de eerste baan langs te leggen.

Stap 8 : Graszoden walsen

Wals de graszoden of klop ze met de achterkant van de schep aan.Hierdoor worden alle naden nog eens extra tegen elkaar gedrukt. Ook wordt de lucht onder de graszoden weggeduwd. Hierdoor maken de wortels beter contact met de ondergrond. 

Stap 9 : Graszoden sproeien

Na het leggen van de graszoden dient u direct de sproeier erop te zetten. In het voorjaar en in de zomer is dit van groot belang. Het beste kunt u daar een zwenksproeier voor gebruiken. Laat de sproeier gerust 2 uur op dezelfde plek staan voordat u hem verplaatst ( bij extreem warm weer sneller verplaatsen en herhalen ) Trek de sproeier vanaf de bestrating aan de slang van het gazon af. Als u op een nieuw, bewaterd gazon gaat lopen, is de ondergrond modderig en loopt u gaten in het gazon. Zorg ervoor dat de grasmat de eerste 14 dagen iedere dag wordt voorzien van water. Meer advies over het sproeien van een (nieuw) gazon, leest u hier.

 

     graszoden leggen, oude gazon verwijderen      tuin frezen, ondergrond frezen, graszoden leggen      graszoden leggen, grond egaliseren graszoden leggen        

 

graszoden leggen, grond walsen      graszoden leggen, grond egaliseren       graszoden leggen, graszoden aanlegbemesting, gazon bemesten

 

graszoden leggen, graszoden uitrollen      graszoden leggen, graszoden walsen       graszoden leggen, gazon sproeien


    

Premium speelgras

Premium speelgras

2,95

Kenmerken premium speelgras, speelgazon: Geschikt voor in de zon Goed bestand tegen betredin.....

Premium speel-schaduwgras

Premium speel-schaduwgras

3,35

Eigenschappen premium speel- schaduwgras: Geschikt voor minder zonlicht Gras is goed bestand.....

Basic graszoden / recreatiegras

Basic graszoden / recreatiegras

2,70

  Kenmerken recreatiegras, campinggras: Geschikt voor in de zon & halfschaduw Go.....