Engerlingen
Herkenning.
Engerlingen zijn de larven van verschillende kevers. Deze larven vreten graag aan de wortels van o.a. graszoden. Hier zie je dan ook het snelst de grootte schade die deze dikke larven aanrichten. Maar niet alleen de wortels van de graszoden vallen ten prooi aan de engerlingen ook de wortels van naaldbomen, beuken en vele andere planten moeten het ontgelden.
De Engerling is een opvallende witte larve met een grijs/bruine kop en heeft drie paar poten. De Engerlingen worden 2 tot 4 cm groot en krullen zich bijna altijd op tot een C vorm. Doordat deze larven de wortels van het gazon opvreten gaat de zode los liggen. Het gras wordt geel en sterft af.
Vogels zijn dol op Engerlingen en ontdekken dan ook snel de losliggende zode waaronder de Engerlingen zich bevinden. Vele vogels pikken het gras opzij in hun zoektocht naar Engerlingen wat de schade aan de graszoden alleen maar slechter wordt. Ook de mol heeft de Engerlingen hoog op zijn menukaart staan. Snel stappen ondernemen waarneer je Engerlingen in de tuin ontdekt is dus geen overbodige luxe.
De meest voorkomende Engerlingen in Nederland en België zijn afkomstig van de:
- Meikever (Melolontha melolontha)
- Junikever (Amphimallon sostitialis)
- Julikever (Polyphyla fullo)
- Mestkever (Aphodius)
- Roestbruine sprietkever (Serica brunnea)
- Sallandkever (Hoplia phylanthus)
- Rozenkever (Phyllopertha horticola)
Preventieve bestrijding:
Preventieve bestrijding van de Engerlingen is niet direct mogelijk. Wat je wel kunt doen om de schade enigszins te beperken is ervoor zorgen dat de graszoden in een goede conditie zijn en ervoor zorgen dat de grond voldoende vochtig is. Je zal begrijpen dat de combinatie van wortelvraat en droge grond funest is.
Chemische bestrijding:
Afgelopen jaren zijn alle chemische middelen tegen Engerlingen voor zowel de particulier als de professionele gebruiker uit de handel genomen.
Biologische bestrijding:
Engerlingen zijn zeer goed en snel te bestrijden met aaltjes (insectenparasitaire nematoden). Het is een makkelijke, natuurvriendelijke en veilige manier van bestrijden. De aaltjes worden verhandeld in een kleisubstantie. De kleisubstantie meng je met water en giet je over de aangetaste plekken. De aaltjes gaan zelf op zoek naar de Engerlingen en eenmaal gevonden zullen ze in de Engerlingen dringen. De aaltjes scheiden een bacterie af die de Engerling zal doden. De aaltjes planten zich voort en uit de dode Engerlingen komen nieuwe aaltjes die weer op zoek gaan naar Engerlingen. Een aangetaste Engerling door aaltjes is te herkennen aan een roestbruine kleur. Voor het beste resultaat dient de bodemtemperatuur boven de 13°C te zijn.