Emelten

Emelten

 

Emelten

De emelt is een pootloze larve van een langpootmug. De Emelt heeft geen duidelijk waarneembare kop en is grauw ( grijs bruin ) van kleur. Emelten hebben een lengte van 2 tot 4 cm en leven onder de grond onder de graszoden. De Emelten zijn een ware plaag voor de graszoden in uw tuin. De Emelten vreten wortels en het jonge groen op. Dit doen ze door vanuit hun holletjes het jonge groen naar beneden te trekken. De graszoden zullen hierdoor bruine kale plekken krijgen. Niet alleen gras valt ten prooi aan Emelten. Ook sla kool aardappel aardbei kervel en peterselie staan hoog op de menukaart van de emelt. De Emelten zijn het meest actief in het voorjaar , maar in de nazomer willen ze ook wel eens opduiken . op Zandgronden zal je niet snel last hebben van emelten daar de emelt de voorkeur geeft aan een natte en humusrijke omgeving. Indien er op zandgronden ongeveer hetzelvde schadebeeld in uw graszoden aanwezig is zal de boosdoener waarschijnlijk niet de Emelt zijn maar de engerling.

Preventieve bestrijding:
Bij preventieve bestrijding zullen we niet direct verlost zijn van de Emelten maar voorkomen we dat volgend jaar het gazon wederom vernield wordt.

Emelten graszoden

1. Aanplanten van knoflook, papaver en goudsbloem.

2. maai vanaf half Augustus tot half September de graszoden goed kort. De langpootmug legt op dat moment haar eitjes en geeft de voorkeur aan lang gras.

3. om dezelfde reden dien je te zorgen dat de tuin onkruidvrij is.

4. zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is.

5. werk geen halfverteerde plantenresten onder.

Biologische bestrijding
Emelten zijn zeer goed te bestrijden met aaltjes ( insectenparasitaire nematoden ) Het is een makkelijke , natuurvriendelijke en veilige manier van bestrijden. De aaltjes worden verhandeld in een kleisubstantie bij onder andere tuinsentra`s. De kleisubstantie meng je met water en giet je over de aangetaste plekken. De aaltjes gan zelf op zoek naar emelten en eenmaal gevonden zullen ze in de emelten dringen. De aaltjes planten zich voort en uit de dode emelten komen nieuwe aaltjes die weer op zoek gaan naar emelten. Voor optimaal resultaat dient de bodemtempratuur boven de 13 graden celcius te zijn.

Chemische bestrijding
Chemische bestrijding van emelten is volgens de richtlijnen van de Nederlandse wet niet mogelijk